Heiskan talo sijaitsee Hämeenkyrön kunnan Uskelan kylässä. Uskelan kylä oli jo 1800-luvulla monipuolinen kyläyhteisö, jonka läpi kulki pitäjän keskeinen tieliikenne.

Vihtori ja Henrika Heiska tyttärineen.

Vihtori ja Henrika Heiska tyttärineen.

Heiskan talon isäntänä oli 1500-luvun puolivälissä muuan sepän taidoista kuuluisa Henrik Henrikin poika, liikanimeltään Seppä (Heikki Seppä). Heiskan tilalla pidettiin 1800-luvulla kunta- ja kirkolliskokouksia.

Heiskan tilan omistivat 1800- ja 1900- lukujen vaihteessa Iisakki Vihtori Heiska (1854-1929) vaimonsa Henrika Simsonintyttären (1854-1937) kanssa. Heille syntyi kaksitoista lasta, joista kuusi kuoli nuorena. Kun vielä talon ainoa poika, Iisakki, kuoli sodassa vuonna 1945, taloa jäivät pitämään viisi tyttöä: Selma, Aino, Eeva, Hilda ja Elli.

Selma piti pitkään huolta taloudesta.

Selma piti pitkään huolta taloudesta.

Elli oli ainoa neideistä, joka meni naimisiin ja otti puolisokseen talossa renkinä toimineen Vilhon. Tästä avioliitosta ei syntynyt lapsia, ei myöskään kenellekään muulle Heiskan neideistä, joten talo jäi ilman jatkajaa.

Vuonna 1979 Eeva ja Hilda Heiska sekä Vilho Peltoniemi, ainoat elossa olevat tilan omistajat, päättivät myydä tilan Hämeenkyrön kunnalle. Hilda Heiska, viimeinen suvun jäsen, kuoli lokakuussa 1995 muutamaa kuukautta vaille 100-vuotiaana.

Mitä sitten tapahtui?

Kun tila sitten siirtyi kunnalle, sitä yritettiin ensin myydä, mutta sille ei löytynyt ostajaa, joka olisi täyttänyt museo- ja ympäristöviranomaisten vaatimukset. Pirkan Kylät ry teki kunnalle ehdotuksen alueen vuokraamiseksi kylätoimintakeskukseksi ja teki kunnan kanssa vuokrasopimuksen puolentoista hehtaarin suuruisesta alueesta ja rakennuksista viideksikymmeneksi vuodeksi.

Lähes 20 vuoden ajan on Heiskan rakennuksia ja ympäristöä rakennettu ja kunnostettu perinteitä kunnioittaen. Heiskan alueella ovat Päätalo, Heiska-Sali, Pakari, Heiskan Puodit luhtiaitassa ja kärryvajassa, Tallitupa, Aitta, Sepänpaja, Villen savusauna ja palju, Takkatupa, Grillikatos ja yleisö WC:t sekä Heiskan Werstas.

Vuoden 2012 keväällä Pirkan Kylät ry siirsi Heiskaa koskevan toimintansa ja myi Heiskalla omistansa rakennukset Heiska ry:lle. Heiska ry jatkaa ja kehittää Heiskan toimintaa perinteitä kunnioittaen.

Heiska ry:n toiminnan perusarvoina ovat kulttuuri- ja rakennusperinteen kunnioitus ja säilyttäminen. Yhdistys rakentaa ja kunnostaa Heiskan rakennuskantaa ja ylläpitää aluetta, vuokraa Heiskan tiloja juhlien, sekä koulutus- ja kokoustilaisuuksien järjestämiseen, sekä toteuttaa pitopalvelutoimintaa Heiskan alueella.

Tervetuloa nauttimaan kiireettömän maalaismiljöön mukavasta hengestä!